• Kunsten & kruiken

  1 beeld, 10 betekenissen

  The Living Museum heeft als missie om talenten te ontwikkelen en stigma’s te doorbreken, dus als we die twee kunnen combineren en daarmee óók de stad nog een beetje mooier kunnen maken dan staan wij vooraan! Dit doen we in deze expositie door een klassiek Tilburgs symbool (de kruikenzeiker) te laten ‘pimpen’ door kunstenaars verbonden aan The Living Museum. Kunsten & Kruiken is een vervolgproject van het ‘Helden & Hordes’; de collectie uit 2023 waarin 8 Kunstenaars een van het museum een ode brachten aan hun held en de hordes die soms genomen moeten worden in het leven.

  broken image

  Bertjan

  Tricolores, chaos en beweging

  Wat ga je doen met zo’n kolos?

  Kunstenaar Bertjan van Vugt wist er wel raad mee. Hij zag het als uitdaging om zich van het oorspronkelijke beeld te vervreemden. En toch kwam hij weer thuis. In Tilburg. Met verwijzingen naar de textielindustrie en de ziel van onze stad. Draad, garen, slangen, glasvezel, bijenhotel, tricolores, chaos en beweging.

  broken image

  Judith

  De hypomanische periode...en het herstel

  Veel kleur en lekker druk. "Alles was geweldig en ik kon de hele wereld aan", aldus kunstenares Judith Bos. De regenboogkleuren staan voor de veelzijdigheid van het leven. Zowel binnen als buiten The Living Museum. "De Unox muts (souvenir van een nieuwjaarsduik) staat voor afscheid nemen van mijn rolstoel jaren en werken aan mijn herstel, zoals het weer kunnen wandelen en fietsen en alle nieuwe stappen die ik gezet heb of ga zetten."

  broken image

  Ankie

  Sint Hydriam

  Dit beeld, gemaakt door glas kunstenares Ankie Sterring, symboliseert de uitzichtloze armoede van de grijze masa met veel kindersterfte in het begin van de 20ste eeuw. Het is daarom ook een monument voor de ongedoopte kinderen, voor wie geen plaats was in de hemel en in gewijde aarde. Dit maakt het beeld tot de patroonheilige van alle mensen die gestigmatiseerd en gemarginaliseerd worden. En daarmee een mooi boegbeeld voor The Living Museum.

  broken image

  Antoine

  Organza

  Antoine Timmermans is beeldend kunstenaar, monumentaal vormgever en drag queen met een maatschappijkritische blik. De betonnen kruikenzeiker staat voor Antoine voor de hufterproof eis waar kunst in de buitenruimte vaak aan moet voldoen. De toegevoegde stof (organza) geeft het beeld zijn kwetsbaarheid en zachtheid terug. Daarnaast is het gebruik van textiel een knipoog naar de textielindustrie welke de twee (beeld en stof) met elkaar verbindt.

  broken image

  Marcel

  Een gouwe vent

  Lekker over-de-top, kitcherige, recht-in-je-smoel kunst. Het beeld is (net als de kunstenaar zelf) een gouwe vent waar niets over te zeiken valt! Over de maker gesproken...Marcel Warmoeskerken blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden en ontwikkelen. En waar hij vorig jaar nog vooral kubistisch te werk ging, was hij het afgelopen jaar vooral bezig met 'fluid art': een spannende en expressieve schildertechniek waarbij verdunde acrylverf op een schildersdoek of canvas wordt gegoten.

   

  broken image

  Juul & Rob

  Kintsugi

  Herstel is liefde

  het goud tussen de scherven

  schittert lente toe

   

  Deze haiku, geschreven door Pim Rolsma, was de inspiratie voor het maken van dit kunstwerk. Een co-productie van Juul Dohmen en Rob Haen. Een kunstwerk over vallen...en opstaan met littekens.

  broken image

  Bas

  Drippin' Onbegripn'

  "Niet alleen mijn kruikenzeiker wordt 'afgezeikt' maar ook mijn kunst in het algemeen wordt vaak niet op waarde geschat", aldus de kunstenaar. Maar Bas zou Bas niet zijn als hij toch niet gewoon doorgaat met dat waar hij het meest gelukkig van wordt...kunst maken!

  Naar eigen zeggen heeft Bas het afgelopen jaar alleen al ruim 10.000 kunstwerken gemaakt. Deze zijn te koop, dus mocht u interesse hebben, loop dan zeker een keer bij ons binnen.

  broken image

  Dayvane

  Moderne compositie in blauw, geel en wit

  De vlag van Tilburg? Piet Mondriaan? Oekraine? Pannenkoeken met bosbessen? de IKEA? Zelfs de kunstenaar zelf weet niet wat hem geïnspireerd heeft dit beeld te maken. Deze moderne compositie van olieverf op beton in blauw, geel en wit is gemaakt door Dayvane Chan Jong Chu. Een kunstenaar welke vooral bekend is door zijn intuïtieve, expressieve en experimentele manier van schilderen.

  broken image

  Michiel

  Saamhorigheid, diversiteit en verbinding

  Krachten zoals polarisatie, uitsluiting en agressie zijn helaas aan de orde van de dag. Kunstenaar Michiel Janssen (fotograaf, componist) is van mening dat mensen, ondanks hun meningsverschillen en andere visies, naast elkaar kunnen leven. Dit kleurrijke beeld is dan ook een ode aan de diversiteit in onze stad en tegelijkertijd een oproep om te komen tot saamhorigheid en verbinding.

  broken image

  Anna

  Upcycled chaos en kleur

  Als kunstenaar Anna Verhagen haar leven op dit moment in twee woorden zou moeten samenvatten dan zijn het 'Chaos' en 'Kleur'. En dat is dan ook gelijk de boodschap die Anna met dit beeld probeert over te brengen op de kijker.

  Verder bewijst Anna met haar beeld dat kunst maken helemaal niet vraagt om dure materialen, maar dat je juist van oude spullen, zoals spijkerboeken, tshirts en restanten wol weer iets mooi kunt maken.

 • Social media

  Blijf altijd op de hoogte!

  broken image
  broken image
  broken image